Refeeding syndrom

Sindrom dohrane je metabolički poremećaj ishrane koji se javlja posle dugotrajnog namernog gladovanja ili kod nekog drugog vida malnutricije usled hroničnih bolesti ili postoperativno, kada osobe koje su “umirale” od gladi konzumiraju hranu bogatu ugljenim hidratima. Kao rezultat ovog neadekvatnog ponovnog hranjenja dolazi do pada nivoa fosfata, magnezijuma i kalijuma u krvi, uz povećanje volumena vanćelijske trečnosti, što dovodi do raznih komplikacija.

Sindrom dohrane je prvi put opisan kod zarobljenika i logoraša nakon Drugoga svetskog rata. Kada su počeli da konzumiraju hranu posle dužeg vremena gladovanja, usled poremećaja u metabolizmu, došlo je do kardiološke smrti.

U današnje vreme kod osoba koje se neadekvatno hrane, može doći do ovakvih problema ako ponovna ishrana nije adekvatna, i smrt nastupa u 61% slučajeva nakon tri dana. Sindrom je najčešće prisutan kod bolesnika koji imaju manje od 70% idealne telesne mase, na osnovu BMI-a , kao i kod onih pacijenata koji su na enteralnoj ili parenteralnoj ishrani, a moguće je da se javi kod beba ako se ne hrane adekvatno, pogotovu ako se ne doje.

Metabolički poremećaji nastaju jer u gladovanju lučenje insulina se smanjuje kao odgovor na smanjeni unos ugljenih hidrata, pa se kao glavni izvor energije koriste masti i proteini. Kao rezultat ovih kataboličkih promena dolazi do intracelularnog gubitka elektrolita, posebno fosfata.

Kada dođe do ponovnog normalnog unosa hrane nakon gladovanja, metabolizam pokušava da se vrati u normalu i da opet umesto masti koristi ugljene hidrate za energiju. Kao posledica ove promene dolazi do porasta ćelijskog fosfata, što dovodi do smanjenog nivoa fosfata u krvi. Ove promene nastaju u roku od četiri dana od početka na ponovnog hranjenja.

Lečenje

 Kako bi se sprečile ove pojave hranjenje mora da se sprovodi u bolnicama, strogo kontrolisano. Pre svega nisko kalorijska hrana, data parenteralnim i enteralnim putem, a nikako oralnim. Nivo serumskog fosfata, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, uree, kreatinina treba meriti pre svakog hranjenja i ponoviti nekoliko puta dnevno u prva četiri dana nakon što je hranjenje počelo. Čak i kada se stanje stabilizuje, treba pratiti osobu sledećih deset dana.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

One response to “Refeeding syndrom

  1. Veoma detaljan i koristan članak.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s