Šta su prazne kalorije

U poslednje vreme možete da naiđete na sve više tekstova gde se koristi termin “prazne kalorije“ , ali pravo pitanje je šta su one u stvari i gde se mogu naći. Pre svega u grupu praznih kalorija spadaju i namirnice koje daju energiju, jer su bogate ugljenim hidratima i mastima, ali ne sadrže nikakve nutritivne vrednosti, poput vitamina, minerala, antioksidanata, amino kiselina ili vlakana.

 Gde se nalaze prazne kalorije

Pržena hrana poput pomfrita, čipsa i ostalih brzih hrana, puna je masnoća i nema Izbegavajte fritezunikakvu drugu nutritivnu vrednost. Na 100 gr može sadržati čak 570 kalorija što predstavlja trećinu dnevnih kalorijskih potreba za žene i četvrtinu dnevnih potreba za muškarce. 30 gr odlazi na čiste masnoće koje se “lepe ” i tek sa napornim vežbama mogu da vrate normalnu figuru. A čak 8 gr odlazi na masti u trans- obliku koje su opasne za kardiovaskularni sistem i dovode do nastanka ateroskleroze.

Alkoholna pića sadrže prazne kalorije u pravom smislu te reči, nazivaju se i antinutrijenti. Ne samo da kalorije iz alkohola nemaju gradivnu komponentu u organizmu, nego alkohol ometa apsorpciju, skladištenje i iskorištavanje  gradivnih materija. “Beli alkoholi” sadrže samo koncentraciju alkohola, čaša vodke 103 kalorije, a jedna čaša piva u svojih 150 kalorija pored alkohola je puna i ugljenim hidratima i ne sadrže nikakve druge nutritivne vrednosti osim energetskih koje u većoj količini prave masne naslage. Ovo predstavlja proces stvaranja “pivskog stomaka”

Sokovi i gazirani napici su puni šećera koji daju energiju. Jedna čaša gaziranog napitka sadrži čak 9 kašičica šećera.

Razni napici na bazi kafe, kao i drugi napici sadrže veliku količinu šećera. Ne daje toliko budno stanje i energiju kofein u njima, koliko to radi šećer. Jedna konzerva kafe ili energetskog napitka sadrži čak 190 kalorija.

 Kako izbeći prazne kalorije

Pokušajte da što manje pržite, a da što više kuvate hranu. Pečeni krompir može zameniti pomfrit, kao i pečena piletina.

Izbegavajte gazirane napitke. Pored velike količine šećera, kinin u mnogim napicima može da smanji broj trombocita u krvi i da negativno utiče na jetru, čak i da dovede do ciroze.

Klasični beli hleb zamenite crnim sa celim zrnima. Hleb sa celim zrnima sadrže vlakna koja olakšavaju varenje i antioksidante.

Klasične grickalice za užinu zamenite voćnim užinama ili nekim keksom koji je integralan i u sebi sadrži žitarice.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

4 responses to “Šta su prazne kalorije

  1. Hvala!! Kao – sve to znam, ali kada vidim ovako “crno na belo” u jasnom i kvalitetnom tekstu sve mi se skocka! Pokušaću da popravim ishranu! 🙂 Pozz

  2. Pingback: Situacije koje dovode do promene telesne mase | vasnutricionista

  3. Pingback: Ishrana zimi | vasnutricionista

  4. Pingback: Dijeta 8 sati i cela istina o njoj | Minut za mene

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s