Ishrana novorodjene bebe

Ukoliko je beba rođena u terminu, svoje potrebe za elektrolitima zadovoljava iz već postojećih zaliha, a to su pre svega minerali kao što su: gvožđe, bakar, cink, selen, hrom, mangan, jod i fosfor. Zalihe postoje za prvih 6 meseci. Prevremeno rođene bebe ove zalihe imaju samo za 8 nedelja. U tragu se mogu naći i male količine vitamina A i vitamina B12.

 Belančevine su jedne od osnovnih gradivnih komponenata ćelija, tako da novorođenče ima velike potrebe za njima. Ne treba zaboraviti ni potrebu za esencijalnim mastima i ugljenim hidratima, pogotovu preko laktoze u majčinom mleku.

Belančevine čine 10 – 15% kalorijske vrednosti hrane. Primarno služe za izgradnju ćelija. Pored esencijalnih amino kiselina, potrebne su i semiesencijalne amino kiseline poput cisteina, taurina, arginina, histidina. One se unose hranom, pre svega majčinim melkom, jer ih detetova jetra slabo ili uopšte ne sintetiše.

Prioritet u ishrani majke koja doji, a potom i samog deteta, kada krene samostalno da se hrani, imaju proteini žvotinjskog porekla zbog esencijalnih aminokiselina. U toku prve godine treba unositi oko 2 g/kg bebine mase, od prve do treće godine oko 20g/kg, dok veća deca predškolskog uzrasta imaju potrebu za 30 g/kg proteina.

 Majčino mleko je nutritivno superiornije u odnosu na formulu, a sadrži antitela koja smanjuju rizik od infekcije novorođenčeta. Dojena deca imaju manju incidenciju respiratornih, gastrointestinalnih infekcija i zapaljenja uha. Sam sastav mleka varira u prvih 12 nedelja. Optimalno je dojiti dete u prvih šest meseci, a preporučuje se da se ostavi jedan obrok majčinog melka i kada se uvede polučvrsta hrana u prvih godinu dana.

 Proteini se nalaze se u optimumu dnevnih potreba bebe, a njihova količina se kreće od 9 do 12 g/L. Po hemijskom sastavu to su laktalbumini, laktoferin (vezuje gvožđe i pomaže njegovu apsorpciju i sprečava rast štetnih mikroorganizama koji koriste gvožđe), imunoglobulini (antitela), serumski albumini i aminokiseline( pogotovu one koje su neophodne za stvaranje žučnih kiselina, razvoj mrežnjače oka i mozga bebe).

Kazein je najbitnija proteinska komponenta majčinog mleka, a kojeg nema u kravljem mleku. Kravlje mleko je teže za varenje maloj deci i ne preporučuje se davanje u prvih šest meseci. Takođe ranije uvođenje kravljeg mleka može dovesti do gojaznosti kod dece, i povećane predispozicije razvoja šećerne bolesti tokom života.

 Masti su najveći deo majčinog mleka, oko 35g/L, čine masti, a pre svega holesterol koji povojno utiče na razvoj ćelija i nervnog sistema.

 Ugljenih hidrata, majčino mleko sadrži oko 70g/L, pre svega u obliku laktoze koja pored toga što daje energiju bebi za osnovne životne radnje i potstiče rast Lactobacillusa, koji sprečava rast drugih štetnih bakterija u želducu. Laktoza u digestivnom traktu olakšava i  resorpciju kalcijuma i mikroelemenata.

 Minerali i vitamini koji se nalaze u majčinom mleku, nalaze se  i u mlečnim formulama, ali za razliku od njih u njemu se nalaze i neki elementi za koje se ne zna kako utiču na razvoj bebe.

Vitamin K je neophodan bebi, a nema ga u majčinom mleku, tako da beba može da ima deficit dok se ne stvori mikroflora u tankom crevu. Zato se svakoj bebi daje vitamin K na rođenju.

 Mlečne formule su nužna alternativa. Zbog nutritivnih prednosti visokoadaptirane formule su najbolje i savetuju se njihova primena u prvih 6 meseci, samo ako nije moguće dojiti dete. To važi i za formule sa proteinima koje ne daju alergijske reakcije. Formule bazirane na preparatima soje se ne preporučuju pre šestog meseca. Koriste se kod nutritivne alergije i galaktozemije jer sadrže oligosaharide

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s