… u masti biljnog porekla spada i koštunjavo voće
… prilikom unošenja gvožđa je neophodan unos vitamina C da bi se ono bolje apsorbovalo u organizmu
… telo bolje sagoreva kalorije početkom dana
… je narodni lek protiv osteoporoze jabukovo sirće. Ono povećava kiselost želudca, što omogućava bolje apsorbovanje kalcijuma
… je alergija na kikiriki najučestalija alergija na hranu pogotovu kod male dece
… se posle dijareje najlakše vare kuvane jabuke, zrele banane i mrki pirinač
… se potreba za vitaminom D povećava 300 % u starijem životnom dobu
… se količina gvožđa u kiselim jelima, kao na primer sos od paradajza, povećava ako se pripremaju u gvozdenim posudama, jer deo metal iz posude prelazi u hranu
… u toku trudnoće treba izbegavati uzimanje džigerice i namirnice bogate vitaminom A, jer mogu dovesti do urođenih anomalija
… svaka peta osoba ženskog i svaka sedma osoba muškog pola uzrasta od 13 do 18 ima poremećaj ishrane
…pre rekreacije ne smeju da se konzumiraju žitarice(musli, integralni hleb) jer one izazivaju stomačne tegobe
… manjak vitamina D u trudnoći može da izazove oštećenje zubne gleđi i zuba u ranom detinjstvu
… kofein pojačava depresiju, njegovo dugotrajno uzimanje oštećuje nervni sistem
… da ljuta mentol bombona bez kalorija ubija želju za slatkišima, jer joj se ukus dugo zadržava u ustima
… osobe koje se hrane vegeterijansko hranom imaju oko 15 % manje telesne mase od osoba koje uzimaju meso
… morska riba sadrži mnogo selena koji podiže raspoloženje
… ljudi koji jedu gledajući televizor uzimaju do 70 % više kalorija od onih koji jedu za stolom uz laganu muziku
… zaleđena hrana smanjuje količinu vitamina C za 30 %
… celer snižava krvni pritisak
… jabuke ostaju sveže i do sedam dana ako se drže u frižideru
…. je paprika najbolji izvor vitamina C
… posle obilnog povraćanje elektroliti se najbolje nadoknađuju konzumiranjem soka od paradajza ili pomorandže
Lepo , korisno i zanimljivo!