Gojaznost kod dece

Procenat gojaznosti kod dece je u stalnom porastu u poslednjih deset godina. Glavne posledice ove tendencije je nastanak raznih nezaraznih bolesti modernog doba, kao što su dijabetes melitus, kardio-vaskularne bolesti i gojaznost u starijem dobu. Postoje mnogi faktori koji dovode do nastanka gojaznosti, među njima su: genetika, nedostatak fizičke aktivnosti, loše navike u ishrani ili kombinacija svih ovih faktora.  U retkim slučajevima uzrok može biti medicinske prirode: narušen rad štitne žlezde može prouzrokovati povećanje telesne težine.

Najbolji način za zdravo postizanje i održavanje telesne težine tokom rasta su fizička aktivnost u kombinaciji sa zdravom hranom. Od malena treba naviknuti dete da se bavi sportom. Kada napuni šest-sedam godina, zajedno sa detetom treba birati sport koje bi u tom trenutku želelo da trenira. Bitna je polazna tačka i motivacija, čak i ako želi da na svake dve nedelje menja sport, treba pratiti njegove želje i motivisati ga.

Potrudite se da dete nauči da nosi užinu od kuće kada je u školi, a kod kuće grickalice zamenite voćem. Najgore što može da se desi je da dete postane zavisno od fast food restorana. Oni izprva izgledaju kao najlakše i najbrže rešenje, ali fast food hrana je puna masnoće i praznih kalorija koje neće zadovoljiti nutritivne potrebe deteta.
Da bi se tačno odredilo da li je dete gojazno ili ne, neophodna je procena lekara. On će najbolje oceniti da li dete ima problem sa težinom tako što će izračunati da li je u granicama normale za taj uzrast i visinu. Slobodna procena se ne preporučuje, jer deca rastu nepredvidljivo.  Dešava se da deca prvo dobiju na težini, pa tek onda na visini. Zato je najbolje da doktor odredi da li će dete svoju težinu “izrasti” ili ne.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s