Kako čokolada utiče na organizam

Flavonidi iz kakao zrna opuštaju krvne sudove i sprečavaju gubitak njihove elastičnosti. Elastičniji krvni sudovi sprečavaju nastanak ateroskleroze i povišenog krvnog pritiska.

Tamna čokolada je bogatija flavonidima, nasuprot mlečne čokolade koja je masnija i sadrži manji procenat hranjivih materija. Flavonidi uništavaju slobodne radikale, tako da se smatra da sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Čokolada pomaže i lučenju serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, tako da sprečava depresiju i podiže vitalnost celog organizma.

Tokom zimskih meseci preporučuje se kakao napici koji mogu povoljno da utiču respiratorni sistem. Teobromin iz kakaa smiruje kašalj preko receptora koji idu do centra sa disanje u mozgu. Standardni kakao u prahu od kojeg se pravi napitak sadrži 2057 mg teobromina, a pored ovog sastojka sadrži i 230 mg kofeina na 100 g. Kofein deluje osvežavajuće i povećava koncentraciju, tako da je topla čokolada idealan napitak za noćna učenja.

Tokom trudnoće sastojci iz čokolade sprečavju nastanak preeklampsije – opasno naglog povećanja krvnog pritiska u trudnoći. Teobromin može poboljšati cirkulaciju unutar posteljice, blokirajući oksidativni stres. Trudnice moraju voditi računa o količini čokolade koju unose, i savetuje im se crna čokolada koja nema dodatka šećera i mleka.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s