Gojaznost

Gojaznost je prekomerna telesna masa koja nastaje usled povećanja masnog tkiva u i to iznad 30% kod žena i iznad 25% kod muškaraca. Svako povećanje telesne mase 10% više od idealne težine smatra se gojaznošću. Ali ovde se vodi računa da se povećanje telesne težine odnosi na višak masnog tkiva, jer postoji povećanje telesne težine kod nekih hroničnih bolesti(usled nakupljanja tečnosti), u trudnoći ili povećanje mišićne mase kod sportista.

Gojaznost u pubertetu je podjednaka među polovima, a posle je češća kod žena nego kod muškaraca. Gojaznost može nastati kao poremećaj rada žlezda, ili usled raznih naslednih faktora, ali obično nastaje usled preteranog unosa lipida i ugljenih hirdrata koji se deponuju kao masti.

U modernom društvu, gojaznost je dosta rasprostranjena i usled stresnog života i takozvanog „emocionalnog prejedanja“. Usled ubrzanog načina živoata, postoje nepravilne navike i način na koji se hrana konzumira.Vreme odmora se koristi u mirovanju, uz televiziju i video igrice. Slatki napici i voćni sokovi su glavni krivci gojaznosti kod mladih. Kada nastupi gojaznost, jako je teško vratiti se na pređašnju kilažu. Zbog toga što je došlo do promene rasporeda masti u organizmu. Kod muškog pola se masno tkivo nagomilava se u grudnom košu, gornjem delu trbuha, na vratu i licu, a kod ženskog se pretežno nagomilava u trbuhu, glutealnim predelima i ektremitetima.

Čak i rigorozne dijete daju slabo vidljive efekte, pa gojazne osobe ubrzo “dignu ruke”. Mršavljenje uz vežbe je takođe otežano, jer gojazne osobe imaju promene na lokomotornom aparatu. Degenerativne promene se dešavaju na zglobovima kolena, kičmenomg stuba, karlice i stopala, što rezultuje tegobama (bolovima) pri kretanju. Pošto višak masti i holesterola ostavlja promene na krvnim sudovima, to za posledicu daje povišen krvni pritisak, arterosklerozu, infarkt, šećernu bolest, šlog. Dolazi do slabljenja imunog sistema, što daje infekciju respiratornog sistema, masnu infekciju jetre.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s