Ishrana tinejdžera

Ishrana tinejdžera je dosta različita od ishrane dece ili odraslih. Njihov izbor hrane se bazira na praktičnost, lako dostupnoj hrani, ali takođe biraju hranu koja ostavlja utisak na vršnjake, koja je u trendu, a opet pristupačne cene. Na mnoge načine njihov izbor hrane čini izjavu o nezavisnosti. Roditelji će polako gubiti kontrolu nad tim šta im deca jedu, a tinejdžer će sve više uzimati kontroli nad onim što oni jedu.

Roditeljski uticaj

Ako ste dobar uzor, Vaš tinejdžer će se verovatnije dobro hraniti. Nikakav uticaj na dečije prehrambene navike nećete ostaviti ako im samo pričate da treba da jedu povrće, a nikada nisu videli da Vi konzumirate isto. Isto važi i za voće. Ne smete da uvek u kući držate slatkiše, čips i bezalkoholna pića, jer to adolescenitma govori kako je ta hrana dobra za jelo i piće. Tinejdžeri će naučiti više iz Vaše radnje nego iz bilo kog predavanja.

Razvijanje tinejdžera

Količina hrane koje unosi tinejdžer mora da sadrži bitne hranjive sastojke za rast i razvoj. Ako su tinejdžeri vrlo aktivni, bave se sportom, moraju da unose kaloričniju hranu da bi imali dovoljno energije za svaki dan. Adolescenti trebaju da unose dodatne hranjive materije kako bi rasli. Rast u pubertetu započinje kod devojčica oko 9-11 godine, a najviše je izražen u periodu od 11-12, a završava se oko 18te godine. Devojčicama se intenzitet rasta pojačava nakon prve menstruacije. Za dečake, period rasta počinje oko 10-12 godine, a maksimum se dostiže u 12 -14 godina, a završava se oko 19te godina. Neki dečaci mogu nastaviti rasti u ranim dvadesetima, osobito ako su se kasno razvijali.

Važni minerali

Gvožđe i kalcijum su posebno važni tokom razvijanja tela, a gvožđe je posebno značajno za devojčice. Dnevne potrebe za gvožđem kod adolescenata su 10-13mg. Nedovoljna količina gvožđa u organizmu daće simptome umora, blede kože i anemije, kao i smanjenje sposobnosti borbe protiv infekcija. Meso i morski plodovi sadrže veliku količinu gvožđa, a gvožđe iz biljne hrane (npr. hleb i pirinač), se teže apsorbuje i ne iskoristi u svom maksimumu kao gvožđe iz namirnica životinjskog porekla. Namirnice bogate vitaminom C su neophodne za apsorpciju gvožđa.
Tinejdžerima je potrebno puno kalcijuma za razvoj kosti i zuba. Kalcijum jača kosti izgrađene tokom adolescencije, što kasnije može smanjiti rizik od lomova kostiju i osteoporoze. Dnevne potrebe kalcijuma za decu su 800 mg, a za tinejdžere su veće od oko 1000-1200 mg dnevno. Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir, jogurt i sladoled su najčešći izvor kalcijuma.

Grickalice

 Najveći problem kod tinejdžera što kada su gladni moraju odmah utoliti glad. Zbog toga posežu za grickalicama. Grickalice su vrlo važan izvor hranjivih materija, i brzo daju energiju za razvoj i vežbanje. Zbog toga treba zdrave zalogaje napravite u lake zalogaje. Obezbedite tinedžerima sveže voće kao užinu, a možete im servirati sa nekim jogurtom, ili da pored sebe imaju činiju suvog voća i koštunjavih plodova.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

One response to “Ishrana tinejdžera

  1. Pingback: Probavni problemi kod dece | vasnutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s