Biljna ulja prilikom izlaganja visokoj temperaturi prelaze u drugi izomreni oblik kako bi sačuvali svoju strukturu. Trans masti, koje se najviše dobijaju prženjem u fritezi na visokim temperaturama, povećavaju nivo holesterola („lošeg“ u odnosu na „dobar“) u krvi i samim tim štetno utiču na kardio-vaskularni sistem.
Efekti prženja
Kada ulje dostigne svoju tačku sagorevanja, menja hemijsku struktru, što za posledicu ima: smanjen broj antioksidanata koje biljna ulja sadrže. To je poznatija kao tačka dimljenja, kada možete i vizualno da vidite dim iz posude sa uljem, tada je ono prešlo iz cis u trans masnoće
Koja je temperatura prženja u kućnim uslovima? Na niskoj temperaturi to je oko 150 stepeni, na srednjoj oko 200, a prženje na visokim temperaturama idu i do 300 stepeni.
Ražličita ulja imaju različitu temperaturu na kojoj prelaze u trans oblik. Na tabeli su prikazana najčešće korišćena ulja u domaćistvu i temperatura na kojoj izomerizuju.
Ulje | Način proizvodnje | Tačka dimljenja |
---|---|---|
Bademovo | 221 °C | |
Avokadovo | Rafinisano | 270 °C |
Loj | 250 °C | |
Puter
Puter prečišćen |
150 °C
250 °C |
|
Kokosovo | nerafinisano
rafinisano |
177 °C
204 °C |
Kukuruzno | nerafinisano
rafinisano |
178 °C
230 °C |
Laneno | 107 °C | |
Grožđica | 216°C | |
Svinjska mast | 190 °C | |
Maslinovo | eksta devičansko
devičansko rafinisano |
160 °C
210 °C 199–243 °C |
Palmino | 235 °C | |
Kikiriki | hladno ceđeno
rafinisano |
160 °C
227–229 °C |
Susamovo | nerafinisano
rafinisano |
177 °C
232 °C |
Suncokretovo | nerafinisano
rafinisano |
160 °C
232 °C |
Sojino | 234 °C |
Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista
Pirinčano?
Pirincano ulje ima isto visoko tačku ključana, čak može da izdrži temperaturu do 250 o C