Koje ulje je najbolje za prženje?

Biljna ulja prilikom izlaganja visokoj temperaturi prelaze u drugi izomreni oblik kako bi sačuvali svoju strukturu. Trans masti, koje se najviše dobijaju prženjem u fritezi na visokim temperaturama, povećavaju nivo holesterola („lošeg“ u odnosu na „dobar“) u krvi i samim tim štetno utiču na kardio-vaskularni sistem.

Efekti prženja

Kada ulje dostigne svoju tačku sagorevanja, menja hemijsku struktru, što za posledicu ima: smanjen broj antioksidanata koje biljna ulja sadrže. To je poznatija kao tačka dimljenja, kada možete i vizualno da vidite dim iz posude sa uljem, tada je ono prešlo iz cis u trans masnoće

Koja je temperatura prženja u kućnim uslovima? Na niskoj temperaturi to je oko 150 stepeni, na srednjoj oko 200, a prženje na visokim temperaturama idu i do 300 stepeni.

Ražličita ulja imaju različitu temperaturu na kojoj prelaze u trans oblik. Na tabeli su prikazana najčešće korišćena ulja u domaćistvu i temperatura na kojoj izomerizuju.

Ulje Način proizvodnje Tačka dimljenja
Bademovo 221 °C
Avokadovo Rafinisano 270 °C
Loj 250 °C
Puter

Puter prečišćen

150 °C

250 °C

Kokosovo nerafinisano

rafinisano

177 °C

204 °C

Kukuruzno nerafinisano

rafinisano

178 °C

230 °C

Laneno 107 °C
Grožđica 216°C
Svinjska mast 190 °C
Maslinovo eksta devičansko

devičansko

rafinisano

160 °C

210 °C

199–243 °C

Palmino 235 °C
Kikiriki hladno ceđeno

rafinisano

160 °C

227–229 °C

Susamovo nerafinisano

rafinisano

177 °C

232 °C

Suncokretovo nerafinisano

rafinisano

160 °C

232 °C

Sojino 234 °C


Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

2 responses to “Koje ulje je najbolje za prženje?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s