Kako riba utiče na organizam

Riba sadrži nutritijente koji su idealni za zdravlje srca i mozga. Sve preporuke su da se riba konzumira dva puta nedeljno jer sadrži velike količine proteina, vitamina i minerala. Riba sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina koje su esencijalne nezasićene višemasne kiseline koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Omega 3 masne kiseline učestvuju u izgradnji ćelijskih i subćelijskih membrana i sintezi eikozanoida, supstanci sa snažnim efektima na brojne organe i tkiva. Riba je takođe odličan izbor za ljude koji imaju dijabetes. Riba sadrži niske koncentracije masti i kvalitetne proteine, koje telo ne može samo da izgradi. Masnoća u ribi je pre svega nezasićena, što se preporučuje u ishrani, ali treba izbegavati „masne“ ribe poput lososa, skuše i soma.

Bogatstvo minerala i vitamina

Sadrži i veliku količinu vitaminima, kao što je riboflavin (vitamin B2), koji pomaže telu u metabolizmu aminokiselina, masnih kiselina i ugljenih-hidrata. Drugi vitamin sa kojim je riba bogata je vitamin D, koji pomaže apsorpciju kalcijuma i sprečava nastanak osteoporoze. Riba je takođe bogata kalcijumom i fosforom i veliki je izvor minerala, kao što su gvožđe, cink, kalijum (on je neophodan za pravilno funcionisanje mišića, živaca, i ravnotežu tečnosti u telu),  kao i jodom i magnezijumom.

Plodovi mora

Kao i ostale ribe i plodovi mora su bogati proteinima, vitaminima i mineralima. Ali oni sadrže i malu količinu masti, pogotovu holesterola. Zato se savetuje ljudima koji imaju povišen nivo holesterola u krvi ili neku drugu kardio-vaskularnu bolest. Plodovi mora sadrže oko dvadeset posto visoko kvalitenih proteina koji se nalaze u crvenom mesu ili mesu živine.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s