Pečurke su biljke koje spadaju u posebnu kategoriju gljiva. Najbolje rastu u vlažnim uslovima, a i same sadrže preko 90 % vode. Često se u ishrani koriste sušene pečurke, jer tada dobijaju na nutritivnim vrednostima. Od drugih hranjivih stvari najbogatije su proteinima, ugljenim hidratima i nekim mineralima, kao i vitaminima A, D, C, B1 i B2. Pečurke se lako vare zato što su bogate vlaknima, pa se preporučuju ljudima koji imaju problema sa probavom.
Šitake
Pošto osušene pečurke sadrže više hranjivih materija, tako i osušena šitaka sadrži oko 10% proteina i 75% ugljenih hidrata, i jedna je od namirnica sa najvećom količinom selena i folne kiseline u sebi. Stalna upotreba šitake, zbog visokog sadržaja selena, preventivno sprečava pojavu raka Šitake sadrže i veliku količinu vitamina D koji nedostaje u zimskim danima usled manjka Sunčeve svetlosti, zato se preporučuju u zimskim dijetama.
Pečurke kao izvor proteina
U odnosu na proteine biljnog porekla, proteini životinjskog porekla sadrže veći broj esencijalnih aminokiselina, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Ali proteini životinjskog porekla sadrže i visok sadržaj masnoća. Proteini iz pečuraka sa druge strane sadrže malu količinu masnoća, nisko su kalorične, a opet bogate mineralima i vitaminima. Proteini iz pečuraka se teže vare od proteina mesa, što je posledica deficita karakterističnih enzima. Zbog toga što se u ljudskoj ishrani slabo upotrebljavaju pečurke, želudcu treba vremena da se navikne i proizvodi enzime za njihovo lakše varenje.
Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista