Pečurke

Pečurke su biljke koje spadaju u posebnu kategoriju gljiva. Najbolje rastu u vlažnim uslovima, a i same sadrže preko 90 % vode. Često se u ishrani koriste sušene pečurke, jer tada dobijaju na nutritivnim vrednostima. Od drugih hranjivih stvari najbogatije su proteinima, ugljenim hidratima i nekim mineralima, kao i vitaminima A, D, C, B1 i B2. Pečurke se lako vare zato što su bogate vlaknima, pa se preporučuju ljudima koji imaju problema sa probavom.

Šitake

Pošto osušene pečurke sadrže više hranjivih materija, tako i osušena šitaka sadrži oko 10% proteina i 75% ugljenih hidrata, i jedna je od namirnica sa najvećom količsitakeinom selena i folne kiseline u sebi. Stalna upotreba šitake, zbog visokog sadržaja selena, preventivno sprečava pojavu raka  Šitake sadrže i veliku količinu vitamina D koji nedostaje u zimskim danima usled manjka Sunčeve svetlosti, zato se preporučuju u zimskim dijetama.

Pečurke kao izvor proteina

U odnosu na proteine biljnog porekla, proteini životinjskog porekla sadrže veći broj esencijalnih aminokiselina, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Ali proteini životinjskog porekla sadrže i visok sadržaj masnoća. Proteini iz pečuraka sa druge strane sadrže malu količinu masnoća, nisko su kalorične, a opet bogate mineralima i vitaminima. Proteini iz pečuraka se teže vare od proteina mesa, što je posledica deficita karakterističnih enzima. Zbog toga što se u ljudskoj ishrani slabo upotrebljavaju pečurke, želudcu treba vremena da se navikne i proizvodi enzime za njihovo lakše varenje.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s