Pomorandže su citrusno voće, koje je nastalo kalemljenjem između grejpfruta i mandarina.
To je sočna i slatka voćka poznata po svojoj koncentraciji vitamina C. Pomorandže su idealna užina, a daju i specijalan ukus u mnogim slatkim i slanim receptima. U kuhinji se može koristiti i sočni deo ploda kao i sama kora.
Bogatstvo minerala i vitamina
Pomorandže su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna osrednja pomorandža teška oko 130 grama, može da bude dovoljna dnevna doza za unos vitamina C. Ona je bogata biljnim vlakanima koji olakšavaju varenje, a s obzirom da sadrži veliku količinu celuloze daje osećaj sitosti između obroka. Belu opnu ispod kore ne treba skidati, jer ona sadrži najviše bioflavonoida i drugih antikancerskih agenasa.
Pomorandže su dobar izvor vitamina B, aminokiselina, beta-karotena, pektina, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, joda, fosfora, natrijuma, cinka, mangana, hlora i gvožđa.
Prirodna apoteka
Pomorandža pozitivno deluje na zdravlje zbog visoke koncentracije antioksidanta (vitamin C). Može da služi za prevenciju različitih bolesti, kao na primer:
- Arterioskleroza: Redovno konzumiranje vitamin C usporava razvoj naslaga na arterijama.
- Kao prevencija raka: liminoid sastojak iz pomorandže se pokazao kao pozitivan u borbi protiv karcinoma usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog creva.
- Holesterol: antioksidantni snižavaju nivo “lošeg” holesterola, LDL-a, iz krvi.
- Opstipacije: Iako pomorandža ima kiseo ukus, u digestivnom traktu se ponaša kao baza i pomaže stimulaciju probave.
- Visoki krvni pritisak: Istraživanja su pokazala da flavonoidi snižavaju krvni pritisak.
- Imunološki sistem: jak sadržaj vitamina C stimuliše limfocite u borbi protiv infekcija.
- Sprečava stvaranje kamena u bubregu .
Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista
Pingback: Ishrana u doba korone | vasnutricionista