Svakodnevno upotrebljavate različite začine za slatka i slana jela, a nikada se niste zamislili da oni pored toga što pobojšavaju ukus hrani, povoljno utiču na organizam.
Cimet – začin koji se koristi u kolačima, kao dodatna aroma za omiljenu jutarnju hranu, ali njegovi benefiti po zdravlje su ogromni. Poznato je da povoljno utiče na snižavanje nivoa holesterola i šećara u krvi, pa ljudi često koriste jednu kašičicu ujutru razmućenu u mlakoj vodi.
Pored toga cimet sadrži velik količinu gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, koji su antioksidanti i ojačavaju imuni sistem, a sadrži i određenu količinu biljnih vlakana koja pomažu boljoj probavi.
Ljuta papričica – ljuto nije ukus, nego deluje kao recptor žarenja na bilo kom mestu sa kojim dođe u dodir. Supstanca koja je odgovorna za ovako nešto je kapsacin. I ako daje osećaj paljenja dužom primenom dovodi do oslobađanja supsatnce P i olakšavanja bola. Pored toga kaspacin deluje tako što smanjuje nivo LDL holesterola, ima antikancerogeno i antibakterijsko dejstvo.
Bogate su vitaminom Ci i vitaminima B kompleksa, a od minerala sadrži kalijum, magnezijum, gvožđe i mangan.
Origano – čuveni začin u italijanskim jelima je bogat antioksidantima i ima antibakterijsko dejstvo. Posebno pozitivno utiče na Gram negativne bakterije poput E. Colli i Salmonelle
Djumbir – vekovima se koristio kao prirodni lek za različita stanja. Dokazano je da ima antiemtičko dejstvo, tj smanjuje osećaj mučnine i potrebe za povraćanjem u trudnoći, kod bolesti kretanja (kinetoza), i postoperativnih mučnina. Olakšava menstrualne tegobe, i koristi se kao antinflamatoran lek, u prevenciji prehlade.
Bosiljak – začin koji se koristi i kod jela sa mesom, kao i kod jela isključivo sa povrćem. U medicinske svrhe može da se koristi kao zamena za so, snižava krvni pritisak i olakšava probavu. Može se koristiti i u estetske svrhe jer smanjuje masne jastučiće koji se prave pod kožom, a izazivaju celulet.
Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista
Da li bebi od 11 meseci mogu ubaciti malo cimeta u kašu?
Pedijatri preporucuju koriscenje zacina u decijoj ishrani tek od prve polovine druge godine. Deci jos uvek nisu neophodni antioksidanti cimeta, tako da dete sa 11 meseci moze da proba cimet, ali se ne savetuje cesca primena u svakoj kasi.
Kada pricamo o zacinima i maloj dec i, posebno treba voditi racuna o daodavanju soli u prvoj hrani kod odojcadi. So treba izbegavati u prvih godinu dana jer odajcad nisu ljudi u malom, vec imaju osetljivije i nerazvijenije bubrege. Slani obroci od povrca i mesa sami po sebi imaju dovoljnu kolicinu soli