Breskve – zdravo letnje voće

Interesovanje za benefite breskve otkrila sam slučajno, kada sam osetila poseban apetit prema njima u periodu kada sam morala da jačam imunitet i stabilizujem centar za ravnatežu. U tom periodu vertiga, mozak mi je slao posebne signale, da žudi za breskvama i dosta su mi pomogle. A evo i zašto.

 Na prvi pogled breskve su samo osvežavajuće letnje voće. Međutim, pored toga što su nisko kalorične(45 kcal na 100 gr, što je duplo manje od banane), što ih čini savršenom užinom, bogati su nutritivnim vrednostima. Sadrže oko 85 % vode što ubrzava protok materija kroz organizam i eliminaciju štetnih materija.images

Priridni sedativ – Breskve smanjuju anksioznost, deluju umirujuće i ako se konzumiraju pred spavanje mogu da smanje simptome nesenice.

Jača imuni sistem – breskve sadrže puno antioksidanata, posebno klorogene kiseline, čija je koncentrracija najveća u kori breskve. Kao i svaki antioksidant i klorogena kiselina jača imuni sistem i može da zaštiti  organizam od nastanka raznih hroničnih bolesti. Klorogena kiselina smanjuje uplane procese i procese starenja. Tako da breskve mogu da se koriste i u kozmetičke svrhe, za lepšu i čvršću kožu.

Čišćenje organizma – zbog velike količine vlakana(oko 10 % dnevnih potreba na 100 gr) olakšava se izbacivanje štetnih produkata preko creva, a eliminaciju preko bubrega pomaže koncentracija kalijuma u breskvama. Tako da pored detoksikacije, smanjuju osećaj gorušice, nepatosti i upale creva, opstipacije i bolesti bubrega.

Kontrola težine – breskve se koriste u borbi sa gojaznošću i metaboličkim sindromom koji je posledica iste. One sadrže nizak nivo masnoće, ne povećavaju nivo šećera u krvi, tako da mogu da imaju antidijabetičko dejstvo (kod dijabetesa tipa II, posledično usled gojaznosti). Antidijabetično dejstvo i borba protiv viska težine prepisuje se i materijama sa fenolima, kojima su brekve bogate, koje pored ovih efekata smanjuju i nivo LDL-a („lošeg“ holesterola) i peach_usda380samim tim smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih problema.

Minerali i vitamini – sadrže velike količine vitamina B3-niacina koji ubrzava metabolizam i olakšava izbacivanje toksina. Iz vitamina grupe B izdvaja se i njihovo bogatstvo folnom kiselinom, tako da se preporučuju u trudnoći. Sadrže beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A koji pobojšava noćni vid. Takođe, sadrži antioksidantne vitamine, poput vitamina C i vitamina E. A od minerala bogate su kalcijumom i kalijumom.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s