Ono što je u narodu poznatija kao prehlada, je zapravo virusna infekcija gornjih respiratornih puteva koja se prenosi kapljučnim putem. Poznati znaci bolesti su kijavica, curenje iz nosa, temparatura, uz simptome malaksalosti i umora, i na taj način se telo bori protiv infekcije. Kako bi se telo vratilo što pre u stanje pre prehlade preporučuje se upotreba citrusnog voća, luka i dosta tečnost, a evo i zašto….
Citrusno voće
Pored paprike bogat izvor vitamina C, koii je naučno dokazano odgovoran za smanjenje dužine trajanja i ozbiljnosti prehlade, je citrusno voće. Dokazano je da uzimanje 200 mg vitamina C skraćuje vreme trajanja prehlade, koja je u proseku 5-7 dana, za 8% kod odraslih, a čak 14% kod dece. Sa tri pomorandže dnevno unećete količinu citrusa 150-200mg i ublažiti poznate simptome.
Takođe, može se uzimati i preventivno.
U narodnoj medicini se beli luk koristio protiv prehlade, a kliničkim istraživanjima modernog doba dokazano je da alicin, koji daje i oprorni miris luku, je odgovoran za suzbijanje simptoma prehlade. Alicin ima pored antivirusnog i antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Kada koristite beli luk prilikom kuvanja, najbolje je da ga ostaviti da odstoji 10-15 minuta, nakon seckanja, jer se na taj način aktivira antioksidantno dejstvo luka.
Topli čajevi
Ne samo da pomažu ponovnoj rehidraciji, nego topli napitci dovode do širenja disajnih puteva i samim tim pomažu oticanju sekreta iz nosa. Savetuje se upotreba meda u čajevima zbog njegovog dodatnog antimikrobnog svojstva.
Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista