Emocije i hrana

Postoji izraka koja kaže “ono si što jedeš”, ja bih možda preformulisala u to da “naš izbor hrane utiče na naše odnos prema hrani”

Hrana je izvor energije i nutrijenata, tako da nakon obroka treba da se osećamo dobro,zdravo i puno energije. Kada unosimo previše ili premalo hrane to nepovoljno utiče na naše zdravlje i kvalitet života, iz čega nastaje negativan odnos prema hrani.

Mnogi ljudi nekontrolisano jedu kada: ne mogu da kontrolišu svoje emocije, su pod stresom, su anksiozni, im je dosadno, a ponekada čak i zbog osećaja zadovoljstva. Suzbijanje emocije hranom može da pozitivno utiče kratkotrajno, ali na duže staze ostaje osećaj krivice i griže savesti, jer prekomerna konzumacije hrane pravi zdravstvene probleme i višak telesne mase, a ne dolazi do rešavanja primarnih problema.

Šta to znači u praksi

Pravilnim izborom namirnica i planiranjem obroka može se sprečiti nastanak prejedanja, impuslivnog uzimanje hrane i gojenja. Kratkotrajne dijete nemaju efekat, treba razmišljati u pravcu promena životnih navika, kao i kontrolisanjem svojih emocija. Zato sa svojim pacijentima nikada i ne govorim o dijeti, nego o nutritivnim planovima.  Izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, dovoljan kalorijski unos. Sa druge strane, treba kanalisati stres, bes, tugu i naučiti kako da se nosimo i kako sa pozitivnim, tako i sa negotivnim emocijama.

Nekoiko saveta:

–          NEMOJTE preskakati obroke
–          Vodite dnevnik (šta jedete, kada jedete, koja emocija pokreće grckanje, gde jedete…)
–          NEMOJTE jesti noću
–          Pijte između 8-10 čaša vode dnevno
–          Zaokupite pažnju sa nečim kako biste bili sigurni da ne jedete iz dosade, nego ste zaista gladni
–          Vežbajte/šetajte umesto da jedete kada Vam je dosadno
–          Nemojte da jedete dok gledate TV, vozite, radite..
–          Potrudite se da jedete u isto vreme, na istom mestu- kuhinjski sto najbolja opcija
–          Vodite računa o veličini porcije
–          Jedite izbalansiranu hranu i nemojte sebi da zabranjujete ni jednu vrste hrane. Sva hrana je dozvoljen, samo je bitna količina.
–          NEMOJTE biti prestrogi prema sebi
–          NEMOJTE imati prevelika očekivanja u nerealnom vremenskom okviru
–          Prihvatite svoje telo i svoju građu
–          NEMOJTE se meriti češće od jednom nedeljno

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s