Sedmodnevni izazov Eat Smart Challenge– hranite se zdravo

U okviru projekta „Hrana sutrašnjice“ (Food for Tomorrow) koji sprovodi Švedski institut, ambasada Švedske organizuje sedmodnevni onlajn izazov o zdravoj ishrani pod nazivom “Eat Smart Challenge” sa ciljem da svakoga od nas inspiriše da razmislimo o hrani kroz sedam izazova koje možete da objavljujete  online od 8 do 14 aprila, na FB stranici Eat Smart Challenge in a platformi https://eat-smart.confetti.events/.

  1. dan: 8. april: Voli zeleno – budi vegetarijanac jedan dan 

Pored toga što je povrće zdravo i ukusno, smanjenjem upotrebe mesa u ishrani utiče na smanjenje nepovoljnih klimatskih promena.

  • dan: 9. april: Kao naše bake – Skuvaj ceo obrok

Pokušajte da skuvate obrok  bez procesiranih namirnica ili gotove hrane. Otkrivanjem odakle dolazi hrana koju jedemo, šta je u njoj i na koji način se pravi je odličan način da brinemo i o sebi i našoj planeti. Procesirana hrana je manje zdrava i sadrži aditive, zato tokom današnjeg dana umesite hleb i kupijte od malih lokalnih proizvođača.

  • dan: 10. april: Otkrivaj novo – probaj nešto što nikada nisi

Iako postoje stotine jestivih biljaka i začina, naša ishrana je mahom monokulturalna – bazirana na svega nekoliko vrsta žitarica i izvora proteina. Uvođenje novih namirnica u kuhinju nije samo zabavno, već doprinosi biodiverzitetu i povećava korišćenje razne hrane koju uzgajamo. 

  • dan: 11. april: Ne bacaj – spremi jelo od ostataka

Trećina ukupne proizvedene hrane se baci u lancu od proizvođača do kupca,  pametnijom kupovinom namirnicima utiučimo pozitivno i na klimatske promene, i na kućni budžet. 

  • dan: 12. april: Kuvamo zajedno – jedemo zajedno

Danas je fokus na društvenoj dimenziji hrane. Konzumacija hrane je društvena aktivnost, zajednički obroci prave pozitivne emocije, brišu granice i spajaju ljude. Pozovite prijatelje da se pridruže ili komšije i povežite se sa okolinom kroz hranu.

  • dan: 13. april: Upoznaj svog farmera – otkrij proizvode malih, lokalnih proizvođača hrane

Spoznaja odakle dolazi hrana koju jedemo i ko ju je uzgajio stvara nam poseban odnos prema hrani. Osim toga, kupovina od malih uzgajivača podstiče lokalnu ekonomiju ipomaže očuvanje seoskih sredina. Takođe, lokalno uzgojena hrana kraće putuje do kupca, pa stiže svežija.

  • dan: 14. april: Izaberi svoj izazov za danas!

Cilj Eat Smart izazova jeste da inspiriše ljude da razmisle o svojim navikama u ishrani i naprave korak napred ka održivoj ishrani.

Objave tokom izazova možete objavljivati i na svojim FB i IG profilima, uz #eatsmartchallenge – obratite pažnju na to da je važno da objave budu podešene tako da ih vide svi, ne samo prijatelji, jer ćemo na kraju izazova nagraditi najaktivnije!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s