Vitamini i minerali, uloge i potrebe u organizmu

Mikronutrijenti,  vitamini i minerali, su jedna od glavnih grupa hranljivih materija koje su neophodne telu. Vitamini učestvuju u raznim funkcijama u našem telu, poput proizvodnje energije, imunološke funkcije, zgrušavanje krvi…dok minerali igraju važnu ulogu u procesu rasta, zdravlju kostiju, ravnoteži tečnosti itd. 

Telo ih ne može proizvoditi( osim vitamina D) pa ih je neophodno unositi hranom što ih čini esencijalnim nutrijentima. Hrana je prvi i osnovni izbor unosa vitamina i minerala, 

Sadržaj mikronutrijenata u svakoj hrani je različit, pa je najbolje da jedete raznovrsnu hranu da biste dobili dovoljno vitamina i minerala.

Suplementacija nije neophodna za svaku osobu, samo kod postojeće ili preteće deficijencije. Novorođenčad, mala deca i starije osobe iznad 65 godina, trudnice spadaju u takozvanu osetljivu populaciju kada se savetuje preventivna suplementacija.

Tako se kod beba vitamin D primenjuje preventivno od 8.dana do 12.meseca, bez obzira kako je beba hranjena, u dozi od 400IJ, a kasnije u zimskim mesecima od prve do 18. godine 600IJ.

Preporučena suplementacija starije populacije pored vitamina D, je i vitamin B 12 i kalcijum zbog pretećih deficita i to u dozama:

Vitamin B12: 2.4 mcg 

Kalcijum: 1,200 mg 

Vitamin D: 800 IU 

U periodu trudnoće i laktacije se povećavaju potrebe za skoro svim vitaminima i mineralima radi pravilnog rasta bebe i zdravlja majke.

Vitamini rastvorljivi u vodi

Većina vitamina se rastvara u vodi, oni se ne skladište lako u telu, pa ih je neophodno unositi svakodnevno, a u “višku” se izlučuju urinom. Iako svaki vitamini rastvorljiv u vodi ima svoju ulogu, uglavnom su njihove funkcije povezane. Na primer, većina vitamina B grupe deluju kao koenzimi koji pomažu u pokretanju važnih hemijskih reakcija. Mnoge od ovih reakcija su neophodne za proizvodnju energije iz nutrijenata.

 • Vitamin B1 (tiamin): pomaže u pretvaranju hranljivih materija u energiju. Nedostatak se može naći kod teške anoreksije, Kronove bolesti i bolesti bubrega, a najviše utiče na organe kojima je neophodno konstantno snabdevanje energijom poput mozga i srca. Dobri izvori su meso, riba, žitarice u celom zrnu, pasulj, sočivo, grašak, semenke suncokreta. Dnevne preporuke za unos 1,1–1,2mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 1.4mg dnevno. 
 • Vitamin B2 (riboflavin): neophodan za proizvodnju energije, funkciju ćelija i učestvuje u metabolizmu masti. Nedostatci su retki, dešavaju se zbog povećanih potreba ili kod vegana. Dobri izvori su mlečni proizvodi, riba, meso, jaja, bademi i spanać. Dnevne preporuke za unos 1,1–1,3mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 1.4-1.6mg dnevno.
 • Vitamin B3 (niacin): pokreće proizvodnju energije iz hrane. Nedostatci su retki zbog raznovrsnosti izvora. Dobri izvori su meso, losos, lisnato povrće, integralni pirinač, banane, pasulj  Dnevne preporuke za unos 14–16 mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 17mg dnevno.
 • Vitamin B5 (pantotenska kiselina): sastavni deo koenzima A, pa je neophodan za sintezu masnih kiselina, steroidnih hormona i razvoj CNSa. Nedostatci su retki zbog raznovrsnosti izvora i sintezi u crevnoj flori. Dobri izvori su meso, pečurke, tunjevina, avokado, žumance,kikiriki. Dnevne preporuke za unos 4-7mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 10mg dnevno.
 • Vitamin B6 (piridoksin): pomaže “oslobađanje” glukoze iz rezervi i stvaranju eritrocita. Nedostatak se javlja kod primene nekih lekova ili je vezan za nedostatak drugih vitamina B grupe. Dobri izvori su riba, mleko, šargarepa, krompir, žitarice u celom zrnu. Dnevne preporuke za unos 1.8-2.0mg. U trudnoći i laktaciji 2.3-2.4mg.
 • Vitamin B7 (biotin): igra ulogu u metabolizmu masnih kiselina, aminokiselina i glukoze. Nedostatci su česti kod osoba sa dijabetesom, jer učestvuje u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Dobri izvori su jaja, bademi, piletina, pečurke, spanać, slatki krompir. Dnevne preporuke za unos 30mcg. 
 • Vitamin B9 (folat): neophodan za pravilnu ćelijsku deobu. Dobri izvori su zeleno povrće, govedina, avokado. Nedostatak vitamina B9, može naškoditi pravilnom razvoju bebe, jer učestvuje u zatvaranju neuralne cevi, koja predstavlja začetak nervnog sistema embriona. Zato je neophodan adekvatan unos tokom i pre planiranja trudnoće. Dnevne preporuke za unos 400mcg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 400-600mcg dnevno.
 • Vitamin B12 (kobalamin): Neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Nedostaci su retki, na primer kod vegana koji godinama ne konzumiraju meso, jaja ili mlečne proizvode. Dobri izvori su meso, riba, morski plodovi, jaja, mleko i mlečni proizvodi, nutritivni kvasac. Dnevne preporuke za unos 2,4-3mcg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 4mcg dnevno.
 • Vitamin C (askorbinska kiselina): neophodan za stvaranje neurotransmitera i kolagena. Učestvuje u produkciji steroidnih hormona i jak je antioksidant. Dobri izvori su citrusno voće, paprika, šipurak, ribizla, aronija, kupus, zeleno povrće. Dnevne preporuke za unos 75-90mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 100mg dnevno.

Vitamini rastvorljivi u mastima

Najbolje se apsorbuju kada se konzumiraju zajedno sa hranom koja prirodno sadrži masnoću. Nakon konzumiranja, vitamini rastvorljivi u mastima se skladište u jetri i masnom tkivu za buduću upotrebu. Dozno zavisni zbog mogućih toksičnih efekata, pa je bitno pratiti preporučene doze.

 • Vitamin A: neophodan za pravilan vid, stvaranje kolagana tokom rasta, u borbi protiv infekcija. Nedostatak obično nastaje kod smanjenog unosa hrane bogate mastima, a hipervitaminoza je češća i nastaje prilikom prevelikog unosa vitamina zbog toga je neophodno voditi računa o dnevnim dozima kako bi se izbeglo toksično dejstvo pogotovu u trudnoći i kod male dece. Dobri izvori su: mleko,puter, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, šargarepa, sladak krompir, dinja, spanać, prokelj, breskva, kajsija. Dnevna potrebe su 0,8 do 1,0 mg
 • Vitamin D: pomaže u apsorpciji kalcijuma i fosfora i izgrađuje kosti, deluje na imunološki odgovor organizma. Nedostaci su česti čak i u mediteranskim zemljama zbog sve manje vremena provedenih na Suncu. Vitamin D se u telu može sintetisati u koži pod uticajem ultraljubičastih zraka, a dobri izvori u hrani su riblje ulje, mleku i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja. Dnevna potrebe su 600-800IJ, veću dozu propisuje lekar.
 • Vitamin E: pomaže imunološkoj funkciji i deluje kao antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja. Nedostatak ovog vitamina je vrlo redak, a može se pojaviti jedino nakon iscrpljenosti i neadekvatne ishrane koja traje mesecima. Kod dugotrajnog uzimanja većih količina mogu nastupiti problemi sa vidom. Dobri izvori su: biljna ulja, orasi, meso, lešnici, avokado, bademui, kikiriki. Dnevne potrebe 15mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 19mg dnevno.
 • Vitamin K: neophodan za zgrušavanje krvi i pravilan razvoj kostiju. Dobri izvori su: zeleno povrće, soja, seme bundeve. Dnevne potrebe 90-120mcg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 90 mcg.

Makrominerali

Makrominerali su potrebni u većim količinama od minerala u tragovima da bi obavljali svoje specifične uloge u telu.

 • Kalcijum: ulazi u sastav kostiju i zuba i pomaže radu mišića. Dobri izvori su: mleko i mlečni proizvodi, bademi, zeleno povrće. Dnevne potrebe 1000mg.
 • Fosfor: ulazi u sastav kostiju i ćelijske membrane. Dobri izvori su: mleko i mlečni proizvodi, losos, ćuretina. Fosfor iz biljnih izvora, poput mahunarki i orašastih plodova je vezan za fitate i ima manju bioiskoristivost. Dnevne potrebe 700mg.
 • Magnezijum: pomaže preko 300 različitih enzima u različitim hemijskim reakcijama u telu, kao što su izgradnja proteina i kostiju, regulacija šećera u krvi, krvnog pritiska i mišićnih i nervnih funkcija. Dobri izvori su: indijski orah, bademi, crni pasulj. Dnevne potrebe 310–420mg.
 • Natrijum: elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti i održavanju krvnog pritiska. Najviše ga ima u različitim vrstama soli, suvom mesu, konzerviranoj i procesuiranoj hrani, ali u manjim količinama u jajima, mleku i povrću. Dnevne potrebe 2000-2300mg(što je 4 do 5g soli). U trudnoći i laktaciji se savetuje se da se unosi smanji na 1500-2000mg(3 do 5g soli).
 • Hlor: pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti i ulaze u sastav probavnih sokova. Dobri izvori su: različite vrste soli, alge, morski plodovi, celer.  Dnevne potrebe 1800-2300mg.
 • Kalijum: elektrolit koji održava balans tečnosti u ćelijama. Dobri izvori su: sočivo,bundeva, paradajz, banane.  Dnevne potrebe 4700mg.

Minerali u tragovima

Minerali u tragovima su potrebni u manjim količinama od makrominerala, ali i dalje omogućavaju važne funkcije u telu.

 • Gvožđe: ulazi u sastav hemoglobina, mioglobina, i važan je za zdrav razvoj i rast mozga kod dece, kao i za normalnu proizvodnju i funkciju različitih ćelija i hormona. Nedostatak je čest kod male dece, u ženskoj populaciji, kod trudnica i starijih osoba i dovodi do anemije. Dobri izvori hem gvožda su meso i žumance, koji se bolji apsorbuje jer ima istu hemijsku strukturu kao gvožđe u hemoglobinu i mioglobinu u našem telu. Nehem gvožđe je biljnog porekla i za njegovu apsorpciju je neophodan vitamin C. Dobri izvori su: integralne žitarice, orasi, semenke, mahunarke i lisnato povrće.  Dnevne potrebe 8-18mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 27mg.
 • Bakar: pomaže u formiranju vezivnog tkiva, kao i za normalnu funkciju mozga i nervnog sistema. Dobri izvor je hrana bogata proteinima poput: džigerice, morskih plodova, indijskog oraha, kao i žitarice u celom zrnu i čokolada. Dnevne potrebe 900mcg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 1300mcg 
 • Mangan: pomaže u metabolizmu ugljenih hidrata, amino kiselina i holesterola, pomaže u izgradnji kostiju i održavanju nesmetanog rada imunološkog i reproduktivnog sistema. Mangan sa vitaminom K učestvuje u zgrušavanju krvi. Dobri izvori su: ananas, kikiriki, mahunarke i neki začini.  Dnevne potrebe 1.8-2.3mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 2-2.6mg
 • Cink: neophodan za normalan rast, imunološke funkcije i zarastanje rana. Ne postoji mogućnost deponovanja cinka u telu, tako da je potreban svakodnevni unos da bi se održao adekvatan nivo. Dobri izvori su: meso, mleko i mlečni proizvodi, leblebije, ostrige.  Dnevne potrebe 8-11mg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 12-13mg. 
 • Jod: ulazi u sastav štitaste žlezde. Nedostatak dovodi do hipotireoze. Takođe može i sprečiti normalan rast i razvoj. Ovo je posebno opasno kod trudnica i odojčadi. Dobri izvori su: mleko i mlečni proizvodi, riba, morski plodovi, alge, povrće i voće koje raste uz morsku obalu.  Dnevne potrebe 150mcg. U trudnoći 220mcg, a u laktaciji neophodno je 290mcg.
 • Fluor: nephodan za razvoj kostiju i zuba. Kao prevencija oštećenja zuba voda se kod nas fluoriše. Drugi dobri izvori su ovas, suvo grožđe i morski plodovi.  Dnevne potrebe 3-4mg.
 • Selen: važan za zdravlje štitaste žlezde, reprodukciju i odbranu od oksidativnog oštećenja. Dobri izvori su: brazilski orah, sardine, šunka.  Dnevne potrebe 55mcg. U trudnoći i laktaciji neophodno je 60-70mcg 

Dr Olga Ličina

doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s