Da li postoji zdravi prosti šećer?

Večita rasprava i dilema je oko toga da je žuti šećer zdraviji od belog. Postoji razlika u poreklu ova dva šećera, jer se beli šećer proizvodi od šećerne repe, a žuti od šećerne trske. Međutim, kada se svede na hemijski nivo, oba se sastoje od saharoze, koja je polimer glukoze i tako će se metabolisati u organizmu. Preterani unos saharoze u bilo kom obliku je štetan, tako da je sve jedno koji šećer unosite.

Što se tiče energetske vrednosti, postoji minimalna razlika u istoj u korist imagesžutog šećera, kao i to da žuti šećer sadrži za nijansu više vitamina i minerala, zbog manje fabričke obrade. Međutim, ta količina je zanemarljiva u odnosu na dnevnu upotrebu. Žuti šećer je zapravo polu-proizvod koji se koristi u proizvodnji belog. U njemu ima zaostataka biljnog materijala (šećerne repe), mikroelemenata poput kalijuma i natrijuma.

Žuti šečer u velikim količinama je  isto štetan koliko i beli, i nije zdraviji. Neki mogu da ga smatraju ukusnijim pošto je karamelizovan.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s