Džigerica, prednosti i mane

U našem narodu je poznato da ljudi koji imaju anemiju, ili malokrvnost, treba da konzumiraju crveno meso i džigericu, zato što su  bogate gvožđem. Ali izbor džigerice različitih životinja zavisi da li će unos ove namirnice biti hranjiv po organizam ili izvor toksina.

Pileća džigerica možda jeste najukusnija, ali je i najveći izvor holestrola, zbog toga što se on inače razgrađujeliver u jetri. Pored toga je i izrazito je kalorična. Za razliku od nje, teleća džigerica u 100 gr može da zadovolji dnevne potrebe za holesterolom koje neće negativno uticati na nivo holesterola u krvi, za razliku od konzumacije hrane sa visokim sadržajem trans masti i zasićenih masti. Ona je i manje kalorična i u 100 gr sadrži oko 160 kalorija, 4 gr ugljenih hidrata, 26 gr proteina i 4 grama masti.

Glavna prednost džigerice je da čak i u relativno malim porcijama sadrži velike količine vitamina A, D, C i nekoliko vitamina iz grupe B, uključujući folnu kiselinu, a od minerala, pored gvožđa, bogata je još i cinkom, selenom i bakrom. Ovakva kombinacija vitamina i minerala može povoljno da utiče na digestivni sistem, pravilan rad srca, jačenje imunog sistema.

Mane konzumiranja džigerice, pogotovu u velikoj količini su hipervitaminoza, zbog čega se savetuje IZBEGAVANJE KONZUMIRANJA DŽIGERICE U TRUDNOĆI, jer visok unos vitamina može naškoditi polodu.
Jetra i iznutrice sadrže visok nivo purina, koji seu orhanizmu metaboliše u mokraćnu kiselinu, čije veće količine mogu dovesti do što može pogoršati gihta i kamena u bubregu.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s