Kako se čuva konzervirana hrana

Tokom poplave koja je zahvatila Srbiju, Bosnu i Hrvatsku ugroženi su bili primoreni da jedu konzerviranu hranu. Evakuisani i dalje nemaju izvor sveže hrane, a u područjima koje je zahvatila poplova ona se i ne preporučuje.  Zato se sada neću koncentrisati na benefite konzervirane hrane i da li oni postoje, već kako da je skladištite i koristite, a da ne ugrozite svoje zdralje.

Skladištenje

kons

Konzervirani prehrambeni proizvod je hermetički zatvoren i termički obrađen. Uvek proverite datume na konzerviranoj hrani, i ako ona samo ima dug rok trajanje, to je prvo našta treba da obratite pažnju.  Od režima toplotne obrade (pasterizacija, kuvanje, sterilizacija) zavisi i uslovi čuvanja upotrebe. Trajna konzerva se čuva na sobnoj temperaturi ima rok upotrebe do 4 godine, a polukonzerva gde je hrana skuvana ili pasterizovana se čuva na temperaturi 10°C i rok upotreba je do godinu dana.

Neispravnost konzerve

  • Oštećenje limanke: Korozija  nastajke usled visoke vlažćnosti kod skladištenja, a deformacija  nastaje prilikom procesa steralizacije ili čuvanja.
  • Bombaža: nadutost konzerve koja nastaje usled prisustva gasova, hemijskih(vodonik) ili mikrobioloških (Clostridium i gljivice)

Pre otvaranja

–          Proverite da li ima nekih oštećenja

–          Operite ruke

–          Obrišite ili opreritei gornji deo konzerve pre otvaranja. Uvek koristite oštre čiste otvarače za konzerve i isprati otvarač nakon svake uporabe

–          Koristite čiste podloge i tanjire za serviranje

–          Nikada ne jedite iz konzerve

–          Ako postoji sumljivi sadržaj u konzervi odstranite ga, bez probanja

Posle otvaranje

Kada se konzervirana hrana otvori ista je kao i sveža hrana. Ako želite da skladištite deo njene sadržine, stvaite hranu iz konzerve u staklenu ili plastični posudu i čuvajte u frižideru.

Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s